vrijdag 10 juni 2016

Hoeveel is het leefloon

U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Het leefloon is één van de vormen van het recht op maatschappelijke integratie. Het is een minimuminkomen voor de mensen die over onvoldoende bestaans- middelen beschikken.


Een inkomen van 1 van het leefloon voor persoon met gezin ten laste volstaat hiervoor. Enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je recht hebben op een leefloon. Wie kan aanspraak maken op het leefloon ? Wanneer kent het OCMW een leefloon toe? Welke zijn de categorieën begunstigden? Hoeveel bedraagt het leefloon momenteel?


Het leven met een leefloon is mogelijk, maar u zal altijd wat meer moeten kijken naar wat u koopt. Ga dan naar het sociaal centrum in de buurt. Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) erkent studenten als een specifieke doelgroep.


Als je financieel niet meer wordt gesteund door je ouder(s) en je onvoldoende of geen inkomen hebt, kan je een leefloon aanvragen om te studeren. Ga in dat geval eens langs in het welzijnsbureau of antenne in uw buurt. Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden.


De opdracht van het OCMW is niet om een inkomen toe te kennen, maar wel de kans te bieden om terug zelfstandig een eigen leven in handen te nemen. Het vervangt het gewezen bestaansminimum. Net zoals het bestaansminimum is het leefloon een zuiver financiële bijstand.


Het is een geïndexeerde uitkering waarmee de steunaanvrager een menswaardig leven kan leiden. Je moet daarnaast ook aan een aantal voorwaarden voldoen. De bedragen van het leefloon variëren naargelang de gezinssituatie van de betrokken persoon. Leefloon is een residuair recht. Naast de indexering vormen deze bedragen regelmatig het voorwerp van een herwaardering.


Hebt u geen inkomen of is dit lager dan bepaalde grensbedragen, dan ontvangt u onder bepaalde voorwaarden van het OCMW een leefloon. Barbara Pas, Kamerlid voor Vlaams Belang, bemachtigde cijfers bij het departement Maatschappelijke Integratie waaruit blijkt dat het aantal asielzoekers dat een beroep op een leefloon moet doen, meer dan verdubbeld is. Volgens het Kamerlid zou de kostprijs hiervan, veel hoger zijn dan dit onder de regering Di Rupo het geval was. Als het supplement u oorspronkelijk werd geweiger dan zal het u automatisch worden toegeken indien uit de flux blijkt dat u hier toch recht op had. Pas als u werkelijk al het mogelijke hebt gedaan om op een andere wijze aan een inkomen te geraken (bijvoorbeeld via een werkloosheidsuitkering of tegemoetkoming aan personen met een handicap of anderen), hebt u recht op een leefloon.


Gewoonlijk is het bedrag van de financiële steun equivalent aan het leefloon hetzelfde als dat van het leefloon. Daarom wordt het ook “financiële steun equivalent aan het leefloon ” genoemd. Groot of grote leefloon Half of halve leefloon Grappig of grappige leefloon Leeg of lege leefloon leuk of leuke leefloon Vet of vette leefloon Snel of snelle leefloon Wit of witte leefloon Klein of kleine leefloon Rood of rode leefloon Dik of dikke leefloon Oud of oude leefloon Goed of goede leefloon Wat rijmt er op leefloon Elk of elke: Elk. Het buikgevoel en knowhow van vele welzijnswerkers wordt bevestigd door onderzoek naar armoede.


Je hebt recht op een leefloon als je inkomen onvoldoende is en als je niet in staat bent die toestand te veranderen. Als je inkomen lager is dan het leefloon , kan je vragen om het verschil bij te passen zodat je inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van jouw gezinssituatie.


Hoeveel is het leefloon

Het OCMW houdt rekening met al jouw bestaansmiddelen en geeft jou het verschil, zodat het totaal gelijk is aan het bedrag van het leefloon waarop je recht hebt. Sommige bestaansmiddelen worden echter niet afgetrokken van uw leefloon. Omzendbrief naar aanleiding van het arrest nr. Grondwettelijk Hof met betrekking tot de gemeenschapsdienst. Wat is het bedrag van het leefloon per categorie?


Op welk leefloon heb je recht als je dakloos bent? Het OCMW zal wel rekening houden met ontvangen intresten,want dat is een inkomen. Vanaf het 2de jaar arbeidsongeschiktheid wordt er geen bedrijfsvoorheffing meer ingehouden op de uitkeringen.


Op basis van de erkenning van invaliditeit door het RIZIV kent de fiscus je wel automatisch een belastingvoordeel toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts