maandag 18 november 2019

Wat is platonische liefde

Van daaruit kon de mens een hogere trap bereiken door de liefde voor de juiste levensinstellingen, voor de wetenschap, en voor goede gedachten. Wij zien een platonische liefde als een niet-romantische liefde die je voor een vriend hebt. De uitdrukking stemt dus toch overeen met wat Plato over de liefde zegt.


Wat is platonische liefde

Wat ware platonische liefde echt inhoudt, raakt het echter maar een klein beetje. In een platonische relatie is er wel sprake van liefde , maar de partners hebben geen seks. Er komt geen begeerte of seksueel handelen aan te pas.


Plato zei dat liefde voor kennis, welke samen met schoonheid in de ideale wereld bestaat, de meest perfecte en pure versie van liefde is. Platonische liefde (amor platonicus) of een platonische relatie staat voor een liefdesrelatie zonder seks. De platonische liefde was de hoogste trap die een mens op liefdesgebied kon bereiken, hoger dan de lichamelijke liefde : het in elk mens aangeboren verlangen naar schoonhei waarheid en uiteindelijk goddelijkheid. Een platonische verhouding of liefde is niet hetzelfde als een verstandshuwelijk.


Hij sprak over de trappen van de liefde en volgens Plato was de platonische liefde de hoogste trap van de liefde. Hij omschreef deze liefde als het streven en begeren naar schoonhei waarheid en goddelijkheid. Wat Is Platonische Liefde ? Wat is platonische liefde ? Dat moeten we eerst weten voordat we het over een platonische relatie kunnen hebben. Zoals ik al schreef in ‘Bestaat echte ware liefde wel? Om het idee te vereenvoudigen, kan worden gezegd datwat wordt bedoeld met platonische liefde , wat is geïdealiseer het lichaam overstijgt en daarom niet eens het seksuele verlangen omvat.


In de omgangstaal spreekt men van platonische liefde als het romantische gevoel dat men heeft voor iemand die om een of andere reden niet bereikbaar is. Griekse cultuur een indeling in drie soorten liefde. Aanvullend onderzoek naar de verschillende soorten liefde kan je helpen begrijpen wat platonische liefde is.


Wees eerlijk en vergeet niet te communiceren. Controleer altijd of dingen oké zijn en ga dus niet over die grens! Wees introspectief over je gevoelens aangaande liefde.


Denk na over wat je echt zoekt. Zijn definitie van platonische liefde verschilt van de moderne interpretatie. In het oude Athene hoorden vrouwen hier niet bij en dus bestempelde hij de echte liefde tussen man en vrouw als onmogelijk.


De platonische liefde zag Plato als de hoogste trap, de lichamelijke begeerte en seks zag hij als tweede trap en het aangeboren streven en begeren van de mens naar schoonhei waarheid en goddelijkheid zag hij als derde trap. Deze soort liefde richt zich op de behoeften van de ander en zoekt wat het beste voor de ander is. In dat geval laat de liefde de ander de vrije keus om die liefde te beantwoorden of niet.


Dit soort liefde vraagt offers en hard werken voor hen die daarnaar streven. Een innige vriendschap,een liefde zonder lichamelijke wensen. Liefde is een onderwerp waar vrijwel alle grote denkers zich aan waagden. Al zijn zijn opvattingen over de platonische relatie niet helemaal meer wat vandaag de dag wordt gezien als platonische liefde.


Volgens zijn leer kent liefde verschillende niveaus. Verschillende gezichten van liefde komen aan bo maar het is Socrates die liefde brengt als de zoektocht naar het mooie en het goede. Een van de twee heeft op een bepaald punt ooit gedacht ‘hoe het zou zijn om’ en daar begint het gedonder.


Plato verstond onder dit fenomeen echter iets anders dan wij tegenwoordig doen. Het bestaat gewoon niet. Vroeger was het ongewoon, maar nu komen vriendschappen tussen mannen en vrouwen vaker voor. Plato schreef hierover in de dialoog Symposion, vermoedelijk tot stand gekomen rond 3v.


Nu, nadat beschreven en met de duidelijker beeld over wat we love, komen we met een soort liefde , platonische liefde volksmond. Maar hoe ver mag dit gaan wanneer je in een relatie zit? Wat kan wel en wat kan niet? Is alles geoorloofd zolang er maar geen seks is?


Of gaat het te ver om bijvoorbeeld samen in een bed te slapen terwijl je in een relatie zit, ondanks dat je dit daarvoor al jaren zo deed? Er is sprake van een diepe vriendschap. Een van de kenmerken in deze relatie kan zijn dat de vriendschap er een is van elkaar heel goed aanvoelen, men is gewoon vrienden.


Wat is platonische liefde

Gedurende enkele maanden, soms zelfs meerdere jaren we raken elkaar niet meer aan we bedrijven niet langer de liefde en we delen niet meer één van de pijlers van het leven samen. Wat betekent een platonische liefde ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts