maandag 17 september 2018

Eenzaamheid

Om eenzaamheid aan te pakken, is het nodig dat je iets onderneemt. Er zijn organisaties die activiteiten, cursussen, een luisterend oor en ontmoetingsplekken aanbieden. Cape Wine Master and resident winemaker, Janno Briers-Louw, brings wines of incredible value and taste.


Eenzaamheid

Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Dit doen we met een brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen – ook als ze minder vitaal en actief zijn. Wat je van eenzaamheid moet weten, vind je hier. Eenzaamheid is niets meer of minder dan een seintje van je lichaam.


Het vertelt jou dat je verbinding met andere mensen niet is wat ie zou moeten zijn. Welke problemen er ook zijn, hoe donker het ook is, er is Een die boven alles uitstijgt! Heb jij last van eenzaamheid en denk je wel eens ‘ik heb helemaal geen vrienden! Ieder mens weet wat het is om zich alleen te voelen. Onderzoekers omschrijven eenzaamheid als het ervaren verschil tussen gewenste en aanwezige contacten.


Emotionele eenzaamheid is een van de grote “kwaden” van vandaag de dag. Velen van ons zijn omringd door mensen -familie, vrienden, romantische partners en honderden of zelfs duizenden “vrienden” op onze verschillende sociale netwerken- en toch voelen we ons alleen. Uit neuropsychologisch onderzoek naar eenzaamheid is duidelijk dat bij eenzaamheid hetzelfde hersengebied geactiveerd is als wanneer men fysieke pijn voelt. Bekijk meer ideeën over Aquarellen, Bloemsierkunst en Een vrouw zijn.


De schadelijke gevolgen van eenzaamheid. Zo kan langdurige eenzaamheid bij ouderen mogelijk de kans op Alzheimer vergroten. Hetzelfde geld voor de kans op een coronaire hartziekte () en een beroerte (). Dit treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één andere persoon, meestal de levenspartner. In de praktijk kun je ook andere begrippen tegenkomen.


Andere ‘typen’ eenzaamheid. Bijvoorbeeld existentiële eenzaamheid , als een gevoel van zinloosheid. Of chronische eenzaamheid , voor als het langdurig aanhoudt. Het is meetbaar in de hersenen en heeft voorspelbare gevolgen voor het brein. Er is dus eigenlijk maar één soort eenzaamheid.


Wat de overige omstandigheden zijn bepaalt hoe iemand het best kan omgaan met die eenzaamheid. Je af en toe eenzaam voelen, hoort bij het leven. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Dan kan het leiden tot serieuze gezondheidsproblemen zoals depressie, alcoholverslaving, slaapstoornissen en hart- en vaatziekten. Van de ruim vier miljoen 55-plussers in ons land zegt miljoen regelmatig eenzaam te zijn”, weet Jan Romme, directeur van de Stichting Nationaal Ouderenfonds.


Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Bert van Leeuwen presenteert het programma. Helder en overzichtelijk, zodat u eenvoudig, snel en goed aan de slag kunt.


Want dat is nodig, nu meer dan ooit. Sociale eenzaamheid houdt in dat je minder contact met mensen hebt dan je wenst. Het aantal contacten staat bij dit type eenzaamheid dus centraal. De kwaliteit van contacten is dus niet wat je wenst. Hoe uit eenzaamheid zich?


Eenzaamheid

Ik neem gewoon mijn speelgoed mee. Is eenzaamheid je eigen schuld? Stress en eenzaamheid Voel je je anders of laat men jou je anders voelen?


Jarenlang heb ik gewerkt met het thema eenzaamheid en onderzocht wat het precies is. Daartoe geïnspireerd door de eenzaamheid uit mijn jeugd als hooggevoelig meisje. Zo kan het te maken hebben met leeftij financiële situatie of het verliezen van sociale contacten.


Het kan iedereen overkomen en het kent vele oorzaken. Het is belangrijk dat we met elkaar proberen hier iets aan te doen. De gemeente Dordrecht zet zich de komende jaren stevig in om eenzaamheid te verminderen. Op dit moment zijn in Nederland miljoen mensen ouder dan jaar. Met het programma ‘Eén tegen eenzaamheid ’ wil de overheid eenzaamheid onder ouderen eerder signaleren en doorbreken.


Maatschappelijke organisaties, gemeenten. Het zijn sluipende processen. En het kan iedereen – rijk of arm, grote stad of dorp, kinderen of alleenstaand – overkomen.


Eenzaamheid

De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts