dinsdag 24 mei 2016

Pmd wat wel wat niet

Zie hieronder een overzicht of klik op English, Türkce of Arabisch. Voorbeelden van plastic verpakkingen zijn:. Wat wordt van pmd gemaakt?


Van alle pmd dat nu wordt verwerkt, wordt ongeveer driekwart weer hergebruikt. De helft daarvan wordt weer gebruikt voor nieuwe verpakkingen. De andere helft kan niet meer worden gebruikt voor nieuwe verpakkingen, maar wel voor straatmeubilair zoals banken en paaltjes.


Voortaan kun je hier al je verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons in aanbieden. Zo hebben wij in Vlaanderen een PMD -zak, maar voor veel mensen is het nog steeds niet duidelijk wat er wel of niet in de blauwe, doorzichtige zak mag. De afkorting staat eigenlijk voor drie groepen en op die manier zou je moeten weten wat er al dan niet in de zak mak. De omschrijvingen zijn echter niet altijd even duidelijk.


De afkorting PMD geeft al ongeveer aan wat er wel of niet bij het plastic afval mag, maar toch kan niet al het plastic gerecycled worden. Onder de ‘P’ vallen bijvoorbeeld wel lege plastic flessen en flacons, bijvoorbeeld van drank of shampoo. Ga aan de slag met pmd kijk op de site doe mee met pmd. Daar vindt u tips en andere weetjes over het scheiden van verpakkingen van plastic, blik en drinkpakken.


In de oranje bak, of toch niet ? Kijk eens in de afvalscheidingswijzer. Raadpleeg de ophaalkalender voor de juiste ophaaldata. Plastic afval scheiden, wat mag nou eigenlijk wel en wat niet ? Sinds een paar jaar scheid ik mijn plastic afval.


Zo draag ik bij aan een beter milieu en dat geeft me een goed gevoel. Dat zijn de drie dingen die we moeten sorteren in een PMD -zak. Maar ondanks affiches, stickers en informatiecampagnes blijven veel mensen twijfelen over wat er nu wel en niet in de blauwe zak mag.


De komende tijd controleren onze chauffeurs met steekproeven de inhoud van de PMD -containers. Zit daar iets bij dat er niet in hoort? Dan hangen we een kaart aan de bak met instructies wat er wel en niet bij PMD mag.


Van landbouwfolie tot luiers: niet. Deze uitbreiding gaat niet van vandaag op morgen van kracht. Koop hiervoor de correcte zak en plaats deze buiten de avond voor de ophaling. Klik hier voor een overzicht van wat wel en niet in de pmd -container mag. U kunt uw plastic verpakkingsafval ongewassen en met dop aanbieden.


Het is echter wel van belang dat het verpakkingsmateriaal leeg is en dat daaraan geen papier, karton of (aluminium-) folieresten meer zitten. Bij PMD inzamelen mogen plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken samen worden ingezameld. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. PMD staat voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.


Zet uw PMD aan de deur, breng het naar een sorteerstraatje of ga ermee naar het containerpark. Nog niet iedereen weet precies wat in de pmd -container en pmd -zak thuis hoort. En dat is voor de sorteerder van het pmd lastig.


Daarom blijven we steeds vertellen wat er wel en wat er niet in mag. Om het nog wat moeilijker te maken, niet in iedere gemeente werkt de inzameling van pmd hetzelfde. Let op: alhoewel steeds meer gemeenten het PMD afval apart inzamelen, is er nog geen algemeen beleid wat betreft inzameling. Het kan dus heel goed voorkomen dat er bij gemeentes onderling verschil is tussen de producten die wel of niet worden ingezameld. Steek de verpakkingen niet in elkaar.


Pmd wat wel wat niet

Prop dus geen folies in potjes en deze in nog grotere potjes, bijvoorbeeld. Doe je dit wel , dan worden al deze verpakkingen niet herkend in het sorteercentrum. Ze kunnen achteraf dus ook niet meer gerecycleerd worden.


Bijna alle papieren producten mogen in de papiercontainer, waaronder tijdschriften met nietjes en enveloppen met vensters. Maar er zijn een aantal uitzonderingen, zoals drinkpakken. Deze horen in de pmd -container, omdat er een plasticlaagje in zit.


Verpakkingen in een blauwe PMD -zak mogen een volume hebben kleiner dan of gelijk aan liter. Je mag geen plastic bidons vastmaken aan de blauwe PMD -zak. Zit er een fout voorwerp in je PMD -zak zit, is het geen ILvA-zak of je zak is niet correct aangeboden, dan neemt onze lader die niet mee.


Pmd wordt meestal in een blauwe pmd -vuilniszak huis-aan-huis ingezameld. De zakken zijn doorzichtig, zodat de ophalers kunnen zien of ze wel degelijk alleen pmd -afval bevatten. Als dat niet zo is, wordt de pmd -zak niet meegenomen en krijgt die een rode weigeringssticker.


De verpakkingen hoeven niet ingedeukt te worden, maar dat kan natuurlijk wel handig zijn om ruimte te besparen. PMD -afval mag ongewassen en met dop in de zak. Doe het afval bij voorkeur niet in de grijze vuilniszak, deze is bedoeld voor huishoudelijk restafval, maar in de voor PMD -bestemde doorzichtige zak. Pmd is een nieuwe term in afvalland. Je zal merken dat hieronder een groene tekst tevoorschijn komt.


Daarin verneem je wat de correcte sorteerregels zijn. Verwijder het foutieve stuk afval uit je PMD -zak. Bied je PMD -zak opnieuw aan bij de volgende inzameling of breng hem naar het recyclagepark.


Pmd wat wel wat niet

En wat gebeurt er eigenlijk met het plastic, blik en drankkarton nadat je het naar de PMD -container hebt gebracht? Dat zijn lege potjes en flessen waar bijvoorbeeld levensmiddelen of cosmetica in hebben gezeten en waar geen statiegeld op zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts