woensdag 18 mei 2016

Financiële steun ocmw

Premie voor assistentiewoningen. Een premie maakt een assistentiewoning goedkoper voor senioren met een beperkt inkomen. U kan meer informatie of een gesprek met een consulent aanvragen via ons online feedback formulier , of per telefoon of e-mail. De steun verleend door het OCMW kan verschillende vormen aannemen. Hij hangt af van de situatie van de persoon.


Het kan gaan om financiële (leefloon of equivalent leefloon), psychosociale, en andere medische hulp. Kiest u voor een OCMW -woonzorgcentrum, dan wordt uw vraag voor financiële steun samen met uw vraag tot opname behandeld. Wit u worden opgnomen in een privéwoonzorgcentrum, dan neemt u vooraf contact op met het lokaal dienstencentrum of woonzorgcentrum van OCMW Gent in uw buurt.


Iedereen kan namens u een aanvraag indienen. Het OCMW is geen bank waar men renteloos kan lenen. De steun zal al dan niet terugvorderbaar zijn en naargelang je financiële situatie volledig of in delen worden terugbetaald. In uitzonderlijke gevallen kan ook een maandelijkse steun worden toegekend.


Hierbij worden dezelfde vragen gesteld als bij de éénmalige steun. Oplegkosten voor het OCMW. Wat is financiële steun equivalent aan het leefloon?


Kunt u de kosten voor een opname niet volledig zelf dragen, dan is financiële steun door OCMW Gent mogelijk. Recht op financiële of. Financiële steun equivalent aan het leefloon is een financiële steun die het OCMW u toekent wanneer u geen recht hebt op het leefloon (omdat u niet voldoet aan de vereiste voorwaarden) maar u zich in een gelijkaardige behoeftige situatie bevindt.


Ook als je medische kosten hebt, kan het OCMW steun verlenen. Voordat ze sociale bijstand toekennen, doet het OCMW daarom telkens een onderzoek naar de bestaansmiddelen van de aanvrager. Startpagina Ik zoek hulp Financiële hulp Financiële steun Leefloon Leefloon Als je niet rond komt met je gel omdat je niet genoeg basisinkomsten hebt (een loon als je werkt, ziektevergoeding, een werkloosheidsuitkering), kan je financiële steun aanvragen. Welke informatie zoek je?


Wie van een pensioen moet leven, heeft het vaak niet breed. En ook de zorg voor een hulpbehoevende bejaarde kost handenvol geld. Gelukkig zijn er enkele aanzienlijke premies die je tegemoetkomen in deze kosten.


Financiële steun ocmw

Naast het leefloon, kan er ook financiële hulp geboden worden bij onvoorziene uitgaven of omstandigheden. Dit alles al dan niet terugvorderbaar. Soms komen mensen in moeilijkheden terecht door bijzondere, soms niet te voorziene uitgaven of omstandigheden (bv. verlies werk, bran scheiding,.). Voor sommige financiële problemen kan er zelfs een tussenkomst van het OCMW gebeuren.


Elke situatie wordt individueel benaderd. Het verlenen van steun tot de steunnorm is ook afhankelijk van de medewerking en bereidheid om een hulpverleningscontract aan te gaan waarin afspraken staan over het te volgen traject om zonder ( financiële ) steun van het OCMW verder te kunnen. Meer informatie over de huidige steunnormen.


Goedkope energieleningen, doorgangswoning, dringende medische hulp voor mensen zonder wettig verblijf, tussenkomst energiefacturen, tussenkomst huurwaarborg, installatiepremie voor dak- en thuislozen, schooltoelagen, tussenkomst bij hospitalisatiekosten, huurtoelage, tussenkomst bij een verblijf in een rusthuis, verwarmingstoelage stookoliefonds en andere financiële en materiële steun ,. Maandelijks financiële steun Wat is maandelijks financiële steun ? Tussenkomst in de huishuur. Als je maand ononderbroken financiële OCMW - steun ontvangt die gelijk is aan het equivalent van het leefloon, dan heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming vanwege je ziekenfonds. Dat is niet zo als je in een LOI woont. Dan heb je geen equivalent leefloon, dus geen financiële maar materiële steun. Dringende steun kan je uitzonderlijk krijgen wanneer je tijdelijk en acuut een financieel tekort hebt.


Als je onverwacht geconfronteerd wordt met uitzonderlijke uitgaven die het gezinsbudget uit evenwicht brengen, kan je het OCMW om hulp vragen. Een dringende steun kan enkel aangevraagd worden voor zaken die een onmiddellijke behandeling vragen, bijvoorbeeld wanneer je geen geld meer hebt om eten te kopen. Er wordt rekening gehouden met de inkomsten van alle gezinsleden en met eventuele eigendommen. Deze steunverlening is beperkt in tijd. U maakt een afspraak met een maatschappelijk werker.


Financiële steun ocmw

Het bijzonder comité voor de sociale dienst kan, in beperkte mate, éénmalige (al dan niet terugvorderbare) steun toekennen. Steun vreemdelingen Wat is een equivalent leefloon? Aan de hand van een gesprek en de door u verstrekte gegevens, onderzoekt de maatschappelijk werker of u voor deze financiële steun in aanmerking komt.


Je bespreekt je financiële situatie met een maatschappelijk werker. Dit gesprek is vertrouwelijk. De maatschappelijk werker en de OCMW -raadsleden zijn gebonden aan het beroepsgeheim.


Als je vraag een dringend karakter heeft, kan dezelfde dag nog financiële steun gegeven worden. Het kan gegeven worden zonder en mét een bepaald doel voor de besteding voorop te stellen. Het is een steun bijkomend of onafhankelijk van een leefloon. Het is mogelijk dat een financiële steun ‘(gedeeltelijk) terugvorderbaar’ wordt gesteld.


Een financiële steun kan je krijgen van het OCMW als je geen of onvoldoende andere inkomsten hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts