vrijdag 15 april 2016

Manisch depressief en relatieproblemen

Veel mensen die manisch depressief zijn staan alleen in het leven. Door hun ziekte is de relatie met partner en kinderen erg belast. Nogal eens loopt dat uit op scheiding en het verlies van de contacten met kinderen. Zelf ben ik gelukkig getrouw al weer vijftien jaar.


Manisch depressief en relatieproblemen

Een persoon met manisch depressief symptomen is niet alleen druk van de buitenkant, maar ook druk in zijn of haar hoofd. Hierdoor kunnen afspraken vergeten worden. Vergeet niet dat we te maken hebben met een stoornis en dat een stoornis ook een aandoening is.


Omgaan met een manisch depressief persoon blijft moeilijk. Hulp bij een bipolaire stoornis. Hebt u een bipolaire stoornis of is iemand in uw omgeving manisch depressief ? Ik weet dat als een man depressief is, hij soms heel ver weg lijkt. En dat de dingen die hij eerst leuk aan je von er nu voor kunnen zorgen dat hij afstand van je neemt. Bipolaire stemmingsgevoeligheid gaat vaak samen met creativiteit.


Bij de een uit zich dat in beeldende vormen en bij de ander is dat meer taalgericht. Je ziet dan ook vaak dat mensen met een manisch depressieve kwetsbaarheid één of meerdere hobby’s hebben. Vroeger werd iemand met een bipolaire stoornis ook wel manisch depressief genoemd. Maar ‘ manisch depressief ’ is een benaming die niet helemaal klopt. Sommige mensen hebben namelijk alleen maar manische episodes, en geen depressieve episodes.


Een depressieve episode is niet altijd vereist om tot de diagnose bipolaire stoornis te komen. De bipolaire stoornis komt in allerlei varianten voor, er wordt daarom ook wel gesproken van het bipolaire spectrum. De mate waarin iemand een manie, hypomanie en depressie (bipolaire stoornis kenmerken) ervaart verschilt per persoon en per episode.


Hoe omgaan met een bipolaire stoornis? Uw manisch depressieve psychose behandelen wij anders dan gewone stemmingsschommelingen. Onze begeleiding of psychotherapie is dan slechts een bijkomende hulp: naast de medicatie en begeleiding door familie, huisarts en psychiater. Ook in relatie met werk en partner.


Een psychiater belicht de medische kant en achtergrond van de diagnose. Je moet hem helemaal niet bellen en niet checken of hij depressief ofwel manisch is, of zijn telefoon al dan niet uitstaat. Of hij al met die ander is, wat hij nu weer wel of niet wil. Maar: je wil dat telkens wel (het bellen, het checken). Misschien moet je onderzoeken wat jou verslaafd maakt en waaraan je verslaafd bent.


Please try again later. Natuurlijk is ieder mens uniek, maar ik ben wel benieuwd hoe jullie een relatie met een manisch depressieve man ervaren hebben. Of misschien is een van jullie zelf wel manisch depressief en kan me er iets meer over vertellen?


Ik wil hem in ieder geval nu hierin steunen. Bij sommige mensen zijn de pieken zo extreem hoog en de dalen zo diep dat het een manisch -depressieve stoornis is, ook wel een bipolaire stoornis genoemd. Gelukkig maar, want dat jaar was echt een hel. Stel je voor, ik had een leuk leven als jonge vrouw, en vanuit het niets was ik als een plantje opgeborgen!


Na een jaar besloten Karens oudste zus en moeder, die ook wel zagen dat er maar niets aan de situatie veranderde, om Karen op te halen. Ze kwam weer thuis wonen en stopte met alle pillen. Dit is ook van toepassing op het alsmaar vaker voorkomende probleem van depressie: als een van de twee depressief is en zich niet meer zoals voorheen op de relatie kan richten, is het nodig dat de ander een tandje bijsteekt.


Sterk is de liefde die een jarenlange depressie kan overleven. Vervolgens werd zij erg depressief , waarop de behandeling met antipsychotica werd gestaakt en een antidepressivum werd voorgeschreven. De depressie verminderde langzaam.


De manisch -depressieve stoornis op zich is geen reden om geen kinderen te krijgen, wel moet er een goede afweging worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts