donderdag 28 juli 2016

Leefloon alleenstaande met kind

Categorie 2: Alleenstaande Wanneer u alleen woont, wordt u beschouwd als een alleenstaande. Als u in dit geval samenwoont met een partner, geldt dit bedrag voor jullie beiden samen. Als je in dit geval samenwoont met een partner, geldt dit bedrag voor jullie beiden samen.


Leefloon alleenstaande met kind

Categorie 3: Je hebt een gezin ten laste met minstens één minderjarig ongehuwd kind. Toen mijn man en ik scheidden, ging ik aan de slag met een onregelmatig interimcontract. In de maanden dat ik minder dan het bedrag van het leefloon verdiende, paste het OCMW het verschil bij.


Zo kon ik toch op eigen benen staan. Een alleenstaande met één kind ontvangt leefloon ‘Persoon die samenwoont met een gezin te zijnen laste’ (index 133). De (gewaarborgde) kinder bijslag is vrijgesteld. Twee volwassenen zonder kind ontvangen samen index 133. Ze hebben uiteraard geen (gewaarborgde) kin-derbijslag.


Hun effectieve totale maandinkomsten ligt het bedrag van. De persoon met wie je samenwoont, hoeft niet noodzakelijk je partner te zijn. Indien de aanvrager samenwoont met een minderjarig kind te zijner laste én een partner die niet aan de voorwaarden voldoet, blijft het recht op een leefloon categorie behouden. In dit geval is er echter geen gespreide betaling en kan de partner evenmin genieten van de voordelen die voortvloeien uit het recht.


Als je samenwoont met een of meerdere personen, krijg je maximaal 60euro per maand. Als je alleenstaande bent, krijg je maximaal 91euro per maand. Samenwonenden met minstens één kind ten laste krijgen een uitkering van 1. Voor samenwonenden (categorie 1) stijgt het leefloon naar 61euro per maan voor alleenstaanden (categorie 2) naar 92euro. Het kind dat de kinderbijslag ontvangt voor zijn eigen kind kan echter wel als alleenstaande ouder worden beschouwd. De alleenstaande ouder die verhoogde wezenbijslag ontvangt, geniet een vast maandelijks bedrag per kind , ongeacht de gezinsinkomsten.


De situatie van een alleenstaande moeder die verschillende jonge of gehandicapte kinderen heeft, kan een reden zijn som vrijgesteld te worden van deze voorwaarde. Aangezien de werkbereidheid in het kader van het equivalent leefloon facultatief is, kan zij niet uit zichzelf geldig zijn. Het OCMW moet een formele beslissing nemen, die bepaalt dat. In Ninove is het maandelijkse bedrag dat je ontvangt als equivalent leefloon helemaal gelijkgesteld aan het leefloon. Als je ouder(s) deze verplichting niet nakomen, kan het OCMW je een leefloon uitkeren.


Ook als je nog thuis woont, maar je ouder(s) hebben een beperkt inkomen, kan je in aanmerking komen voor een leefloon. Dat betekent niet dat studeren met leefloon een recht is. Huursubsidie kan je aanvragen, maar is ook weer afhankelijk van hoeveel uw man verdient en dergelijke, want zelfs voor mensen in collectieve en met een leefloon geldt er een grens met een maximum jaarinkomen die u niet mag overschrijden. Belg, met een verblijfsrecht van meer dan drie maanden.


Let op: sommige EU-burgers en hun familieleden (inclusief de familieleden van Belgen) zijn de eerste drie maanden van hun effectief verblijf uitgesloten van leefloon. Dit geldt niet voor EU-burgers met de hoedanigheid van werknemer of zelfstandige of hun familieleden. Op welke manier wordt er rekening gehouden met de inkomsten van je ouders of meerderjarige kinderen met wie je. Daar meld je aan met je elektronische identiteitskaart. Het bedrag dat je van het OCMW krijgt, betalen we uit zoals je dat afsprak met je maatschappelijk werker.


Soms moet je de ontvangen uitkering later terugbetalen. Je ontvangt voor de kinderen die het vastgeklikt bedrag van 25EUR ontvangen, een toeslag van 2EUR bovenop het basisbedrag en de eventuele andere toeslagen (in plaats van de gewone sociale toeslag van EUR). Alleenstaande : wanneer je alleen woont, word je beschouwd als een “ alleenstaande ”. Dit moet niet noodzakelijk met jouw partner zijn.


Samenwonend met gezinslast: wanneer je minstens één minderjarig kind ten laste hebt, word je beschouwd als “ met gezinslast”. Er wordt tevens rekening gehouden met reeds bestaande inkomsten. De belastingvrije som wordt verhoogd voor elk kind dat u ten laste heeft. Daarbovenop is er nog een extra verhoging voor alleenstaanden met één of meerdere kinderen ten laste. Jan en Aïssa gaan op september uit elkaar.


De kinderen wonen bij Aïssa. Vanaf oktober heeft zij recht op de toeslag voor eenoudergezinnen voor elke kind. De eerste betaling daarvan gebeurt in november. Op februari komt haar nieuwe partner Leni bij haar wonen.


Aïssa heeft nog recht op de toeslag voor eenoudergezinnen tot en met juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts