maandag 20 augustus 2018

Leefloon betekenis

Leefloon betekenis

Deze wet paste ook de rechten en plichten aan. U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Het leefloon is een financiële tegemoetkoming aan minvermogenden in België.


Blijven je inkomsten onder het niveau van het leefloonbedrag dat op jou van toepassing is, dan wordt het verschil uitgekeerd in de vorm van leefloon. Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden. De opdracht van het OCMW is niet om een inkomen toe te kennen, maar wel de kans te bieden om terug zelfstandig een eigen leven in handen te nemen. Wie kan aanspraak maken op het leefloon ? Wanneer kent het OCMW een leefloon toe? Hoeveel bedraagt het leefloon momenteel?


Welke zijn de categorieën begunstigden? Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) is een openbare instantie per gemeente in België.


Kom je in aanmerking voor een leefloon ? Dan moet je een GPMI (Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie) ondertekenen. Het GPMI is een contract tussen jou en het OCMW. Respecteer je die afspraken niet? In dat contract staan afspraken.


Dan betaalt het OCMW je (tijdelijk) geen leefloon of een deel ervan niet. Het equivalente leefloon is financiële steun die het OCMW toekent aan personen die geen recht hebben op een leefloon (omdat ze niet aan alle vereiste voorwaarden voldoen), maar die zich wel in een vergelijkbare noodsituatie bevinden. De betekenis van leefloon vind je op deze pagina. Er werd definitie van leefloon gevonden in de woordenlijst. Andere definities, verklaringen, omschrijvingen of synoniemen kan je zelf toevoegen om zo het woordenboek nog completer te maken.


Leefloon betekenis

Zelfstandignaamwoord 1. Het bestaansminimum wordt ook wel het sociaal minimum of leefloon genoemd. Het equivalent leefloon is financiële steun voor personen die geen recht hebben op een leefloon (omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld qua verblijfsstatus), maar die zich wel in een vergelijkbare noodsituatie bevinden. Er is dus recht op een aanvullend leefloon.


Om na te gaan of betrokkene nog recht heeft op een aanvullend leefloon moet vanzelfsprekend wel rekening gehouden worden met alle bestaansmiddelen van betrokkene die niet zijn vrijgesteld. Ga in dat geval eens langs in het welzijnsbureau of antenne in uw buurt. Daar zal een maatschappelijk werker uw situatie bekijken en analyseren of u recht op een leefloon hebt. De toekenning en het behoud van het leefloon kunnen gekoppeld zijn aan een geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie.


Zowel voor personen jonger dan jaar als personen vanaf jaar wordt een GPMI afgesloten op vraag van de betrokkene zelf of op initiatief van het OCMW. Artikel §van de RMI-wet. Over Van Dale Van Dale Uitgevers is de meest toonaangevende en gezaghebbende uitgever van woordenboeken in Nederland en België. Van Dale verzorgt een groot en gevarieerd aanbod met tientallen titels op taalgebied om taalgebruikers effectief te ondersteunen - op school, kantoor, thuis of op reis.


Ze doen dit door een brede waaier aan sociale steunmaatregelen voor te stellen waarop behoeftige burgers uit hun gemeente onder bepaalde voorwaarden aanspraak kunnen maken. Een verhaal wordt zoveel gemakkelijker te lezen en ook leuker als je niet steeds dezelfde zinnen blijft herhalen. Dat is wanneer synoniemen een verschil kunnen maken. Bedenk dat de betekenis van een woord vaak afhankelijk is van de context.


Dit is ook mogelijk met het woord leefloon. U moet ervoor zorgen dat de synoniemen die u vindt, passen. Woorden die (ongeveer) hetzelfde betekenen als ‘equivalent’, met toelichting en mogelijkheden om verder te zoeken. Heel wat mensen in België hebben onvoldoende bestaansmiddelenof zelfs geen vaste woonplaats. Al deze mensen kunnen sociale bijstand krijgen van het OCMW.


Iedereen die op legale wijze in België verblijft, heeft recht op sociale bijstand. Grootste financieel-economische lexicon in NL-taalgebied. Help mee, en voeg een woord toe.


Alle soorten woorden zijn welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts