donderdag 19 juli 2018

Leefloon 2019

U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. De verhoging van het leefloon heeft onder meer gevolgen voor het recht op gezinshereniging: Soms is het voor gezinshereniging een voorwaarde dat men “stabiele en toereikende bestaansmiddelen” heeft. Een inkomen van 1 van het leefloon voor persoon met gezin ten laste volstaat hiervoor.


Leefloon 2019

Voor samenwonenden (categorie 1) stijgt het leefloon naar 61euro per maan voor alleenstaanden (categorie 2) naar 92euro. Samenwonenden met minstens één kind ten laste krijgen een uitkering van 1. Via het indexatieprogramma kan zowel het leefloon als het equivalent leefloon geïndexeerd worden. Ga in dat geval eens langs in het welzijnsbureau of antenne in uw buurt.


Daar zal een maatschappelijk werker uw situatie bekijken en analyseren of u recht op een leefloon hebt. Vlamingen een leefloon en ruim 3. Daarnaast bestaan er nog specifieke sociale bijstandsuitkeringen voor 52. Dit basisinkomen heet leefloon. Als je een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van je terug. Zo zal de dienst arbeidsbegeleiding je begeleiden naar een opleiding of werk dat bij jou past.


Leefloon 2019

Eén van de voorwaarden om recht te hebben op leefloon is werkbereidhei tenzij dit om bepaalde redenen niet mogelijk is. Wil je een leefloon aanvragen? Dan moet je voldoen aan deze voorwaarden: Je bent een Belg, staatloze, erkende politiek vluchteling, subsidiair beschermde of onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie, en hebt het recht om meer dan drie maanden in België te verblijven. Of je bent een vreemdeling die ingeschreven is in het bevolkingsregister. Dat leefloon bedraagt iedere maand 9euro.


In de stad Antwerpen krijgen iets minder dan 7. Maar, zo blijkt nu, dat leefloon wordt door sommigen ook gebruikt om op vakantie te gaan. Dit heeft invloed voor het niet voor beslag vatbaar loon gedeelte van het loon van werknemers waarop DAVO (de Dienst voor Alimentatievorderingen) loonbeslag gelegd heeft wegens achterstallig onderhoudsgeld. Het leefloon stijgt het komende half jaar keer. Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) erkent studenten als een specifieke doelgroep.


Als je financieel niet meer wordt gesteund door je ouder(s) en je onvoldoende of geen inkomen hebt, kan je een leefloon aanvragen om te studeren. Enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je recht hebben op een leefloon. Hoeveel dat leefloon bedraagt, hangt af van jouw situatie. Ingeval van een beslag op loon door DAVO wegens achterstallig onderhoudsgel verhoogt bijgevolg het niet voor beslag vatbaar loon. De tussenkomst varieert naargelang het type woning en wordt voor terugbetaald door Fluvius.


De explosie inzake gerechtigden op leefloon doet zich voor in de laatste jaar. Deze bedraagt het equivalent van een leefloon. Dit komt neer op meer dan een verdubbeling van de cijfers al ligt het werkelijke aantal vermoedelijk nog hoger. Dit omdat een leefloon betrekking kan hebben op een volledig gezin.


Voor hun nieuwe kindje krijgen ze de nieuwe bedragen van het Groeipakket. Het is dus mogelijk dat je een combinatie ontvangt van de oude bedragen en de nieuwe bedragen. Je wordt als alleenstaand beschouwd als je alleen woont.


Je bent samenwonend met een gezin ten laste als er minstens minderjarig ongehuwd kind aanwezig is. Een minimuminkomen voor mensen die over geen of onvoldoende bestaansmiddelen beschikken. Leefloon - Recht op Maatschappelijke Integratie.


Het bedrag leefloon is afhankelijk van de gezinssituatie. Hebt u geen inkomen of is dit lager dan bepaalde grensbedragen, dan ontvangt u onder bepaalde voorwaarden van het OCMW een leefloon. Echter DAVO kan het beslag ook beperken tot het deel van het nettoloon boven het leefloon. Gelet op de verhoging van de bedragen van het leefloon zal het niet voor beslag vatbaar gedeelte van het loon in dat geval dus ook verhogen. In Elsene sliep een dakloze man sinds augustus uit protest voor het gemeentehuis.


Hij zou zijn leefloon verliezen omdat hij niet “zichtbaar” genoeg zou zijn in de gemeente. Bij het bepalen van de het bedrag van het leefloon wordt rekening gehouden met de gezinssamenstelling van de aanvrager. RECHT OP MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE ( leefloon ).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts