vrijdag 25 mei 2018

Leefloon alleenstaande 2018

Leefloon alleenstaande 2018

U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden. Het leefloon is echter maar één van de vormen van hulpverlening van het OCMW. De opdracht van het OCMW is niet om een inkomen toe te kennen, maar wel de kans te bieden om terug zelfstandig een eigen leven in handen te nemen.


Een inkomen van 1 van het leefloon voor persoon met gezin ten laste volstaat hiervoor. Ga in dat geval eens langs in het welzijnsbureau of antenne in uw buurt. Daar zal een maatschappelijk werker uw situatie bekijken en analyseren of u recht op een leefloon hebt.


Als je inkomen lager is dan de bedragen hieronder, dan heb je misschien recht op een volledig of aanvullend leefloon. Neem in dit geval contact op met de sociale dienst van het OCMW. Een maatschappelijk werker bekijkt je situatie en analyseert of je recht hebt op leefloon. Je bent samenwonend als je met of meerdere personen onder hetzelfde dak woont en daarbij huishoudelijke aangelegenheden voornamelijk gemeenschappelijk regelt. Als je alleenstaande bent, krijg je maximaal 91euro per maand.


Leefloon alleenstaande 2018

Dit heeft invloed voor het niet voor beslag vatbaar loon gedeelte van het loon van werknemers waarop DAVO (de Dienst voor Alimentatievorderingen) loonbeslag gelegd heeft wegens achterstallig onderhoudsgeld. Als je ouder(s) deze verplichting niet nakomen, kan het OCMW je een leefloon uitkeren. Ook als je nog thuis woont, maar je ouder(s) hebben een beperkt inkomen, kan je in aanmerking komen voor een leefloon. Dat betekent niet dat studeren met leefloon een recht is.


Het OCMW heeft hierin een grote beslissingsvrijheid. Als u werkelijk al het mogelijke hebt gedaan om op een andere wijze aan een inkomen te geraken, bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een tegemoetkoming aan personen met een handicap, onderhoudsgeld… dan pas heeft u recht op een leefloon. Een jong meisje dient een aanvraag in voor het recht op een leefloon. Zij heeft ons uittreksels bezorgd van de rekeningen waarop wij kunnen vaststellen dat zij kleding, voeding, vakanties heeft gekocht.


Door het jaarbedrag in te vullen, zal het programma zelf het maandbedrag en weekbedrag aanvullen. Als je geen inkomen hebt of jouw inkomen lager is dan de bedragen in de tabel hieronder, dan heb je recht op een (gedeeltelijk) leefloon. Contacteer in dit geval dan de sociale dienst van het OCMW.


Hiervoor kan je terecht bij het Sociaal Huis (OCMW). Bedragen en categorieën. Equivalent leefloon (leefgeld) Vreemdelingen die ingeschreven zijn in het vreemdelingenregister, hebben geen recht op een RMI- leefloon.


De bedragen van het leefgeld zijn hetzelfde als die van het leefloon. U hoeft daarvoor niks aan te passen en gebeurt dus automatisch. Iedereen heeft recht op maatschappelijke integratie.


Dat kan door tewerkstelling, een traject tot tewerkstelling of een leefloon. Kan je jezelf niet onderhouden met de middelen die je hebt? De algemene principes van berekening van de bestaansmiddelen zijn: 1. In aanmerking nemen van alle bestaansmiddelen. Het algemeen principe is dat alle bestaansmiddelen, wat hun aard of oorsprong ook moge zijn, in aanmerking worden genomen, behalve diegene die de Koning uitdrukkelijk heeft vrijgesteld.


Leefloon alleenstaande 2018

Je moet daarnaast ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit wil zeggen dat je eerst moet nagaan of je recht hebt op een andere uitkering. Leefloon is een residuair recht. We zullen dit samen met jou overlopen.


Het equivalent leefloon is financiële steun voor personen die geen recht hebben op een leefloon (omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld qua verblijfsstatus), maar die zich wel in een vergelijkbare noodsituatie bevinden. De federale regering besliste een paar weken terug dat vanaf juli dit jaar een alleenstaande met een leefloon haar of zijn uitkering zal zien stijgen van 8naar 9euro. Ook bij gezinnen komt er euro bij en stijgt de uitkering tot 1. Deze middelen zullen ingezet worden om het leefloon te verhogen. Het extra budget zal gebruikt worden om het leefloon van gezinshoofden (dus ook alleenstaanden met kinderen), de uitkeringen van mensen met een handicap en de inkomensgarantie voor ouderen (het ‘ leefloon voor 65-plussers’) te verhogen.


De verhogingen gaan in vanaf juli. U kunt dan genieten van een aanvullend leefloon. Indien u (aanvullend) leefloon krijgt, hebt u recht op een aantal aanvullende voordelen. Indien u als student leefloon ontvangt, zullen we steeds een onderzoek instellen naar de onderhoudsplicht van uw ouders.


Enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je recht hebben op een leefloon. Hoeveel dat leefloon bedraagt, hangt af van jouw situatie. Als je een leefloon ontvangt kan je ook alerlei andere sociale voordelen aanvragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts