U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Dit basisinkomen heet leefloon.
Als je een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van je terug. Zo zal de dienst arbeidsbegeleiding je begeleiden naar een opleiding of werk dat bij jou past. Eén van de voorwaarden om recht te hebben op leefloon is werkbereidhei tenzij dit om bepaalde redenen niet mogelijk is.
Een inkomen van 1 van het leefloon voor persoon met gezin ten laste volstaat hiervoor. Ga in dat geval eens langs in het welzijnsbureau of antenne in uw buurt. Daar zal een maatschappelijk werker uw situatie bekijken en analyseren of u recht op een leefloon hebt. Home Info Leefloon van het OCMW Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) erkent studenten als een specifieke doelgroep. Als je financieel niet meer wordt gesteund door je ouder(s) en je onvoldoende of geen inkomen hebt, kan je een leefloon aanvragen om te studeren.
Voor samenwonenden (categorie 1) stijgt het leefloon naar 61euro per maan voor alleenstaanden (categorie 2) naar 92euro. Samenwonenden met minstens één kind ten laste krijgen een uitkering van 1. Als je alleenstaande bent, krijg je maximaal 91euro per maand. GPMI: contract tussen jou en het OCMW. Kom je in aanmerking voor een leefloon ? Als je geen of een te laag inkomen hebt, kan je een basisinkomen krijgen.
Dat heet ‘een leefloon ’. Maar deze financiële hulp staat niet alleen. Zo zal het OCMW je begeleiden naar een opleiding of, indien mogelijk, naar een job die bij je past. Het bedrag voor iemand met personen ten laste is gelijk aan keer het bedrag voor een samenwonende.
Enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je recht hebben op een leefloon. Hoeveel dat leefloon bedraagt, hangt af van jouw situatie. Dit heeft invloed voor het niet voor beslag vatbaar loon gedeelte van het loon van werknemers waarop DAVO (de Dienst voor Alimentatievorderingen) loonbeslag gelegd heeft wegens achterstallig onderhoudsgeld.
Je wordt als alleenstaand beschouwd als je alleen woont. Let op: bent u alleenstaande ouder? Je bent samenwonend met een gezin ten laste als er minstens minderjarig ongehuwd kind aanwezig is. In alle andere situaties bent u alleenstaand-woningdeler. Echter DAVO kan het beslag ook beperken tot het deel van het nettoloon boven het leefloon.
Gelet op de verhoging van de bedragen van het leefloon zal het niet voor beslag vatbaar gedeelte van het loon in dat geval dus ook verhogen. Ingeval van een beslag op loon door DAVO wegens achterstallig onderhoudsgel verhoogt bijgevolg het niet voor beslag vatbaar loon. Het equivalent leefloon is financiële steun voor personen die geen recht hebben op een leefloon (omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld qua verblijfsstatus), maar die zich wel in een vergelijkbare noodsituatie bevinden. Samenwoning is het onder hetzelfde dak wonen met een hoofdzakelijk gemeenschappelijke regeling van het huishouden. Dit is het directe gevolg van de gewijzigde Wet werk en bijstand WWB, de Participatiewet en het schrappen van vele kindregelingen.
U vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) in de gemeente waar u verblijft. Hiervoor moet u alle nodige informatie geven: identiteit, het bedrag van uw inkomsten en van die van de mensen waarmee u samenwoont, samenstelling van het gezin, bezittingen. Het leefloon is een onderdeel van het recht op maatschappelijke integratie. Heb je geen inkomen of is dit lager dan bepaalde grensbedragen, dan ontvang je - onder bepaalde voorwaarden - van het OCMW een leefloon. Vakantie-uitkering € 7Totaal € 1. Voor verhuurders gelden geen voorwaarden voor het inkomen.
Als bewoner mag uw inkomen van jaar geleden niet hoger zijn dan: 43. Blijven je inkomsten onder het niveau van het leefloonbedrag dat op jou van toepassing is, dan wordt het verschil uitgekeerd in de vorm van leefloon. Omdat je alleenstaande ouder bent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.