woensdag 18 oktober 2017

Overlevingspensioen weduwe

Overlevingspensioen weduwe

De procedure hangt af van het pensioenstelsel waaronder de overledene viel. Om een overlevingspensioen te krijgen, moet u een aanvraag indienen bij uw gemeentebestuur, bij de bevoegde pensioeninstelling of online bij Pensioenaanvraag. Als uw overlevingspensioen wordt gecombineerd met een rustpensioen, kunt u in totaal maximaal 1 van het bedrag van het overlevingspensioen voor een volledige loopbaan krijgen.


Als u recht hebt op meer dan één overlevingspensioen van één echtgenoot, krijgt u maximaal een overlevingspensioen voor een volledige loopbaan. De overgangsuitkering wordt op de zelfde manier berekend als het overlevingspensioen. De uitbetaling van deze uitkering is echter beperkt in de tijd. De weduwe (of weduwnaar) van uw ex krijgt dan het resterende deel.


Eens deze verdeling gebeur is ze definitief. Overlijdt de weduwe (weduwnaar), dan behoudt u uw bedrag. Hertrouwt u, dan behoudt u het overlevingspensioen van uw ex-echtgeno(o)t(e). Het tijdelijk overlevingspensioen kan na twaalf maanden, zij het wel tegen een verlaagd bedrag, verder worden uitbetaald tot het bereiken van de leeftijd van jaar.


Dit is het zogenaamde voortgezet overlevingspensioen. Daarna heeft men recht op een gewoon overlevingspensioen. Vanaf wanneer heeft men recht op een overlevingspensioen ? Sindsdien wordt die leeftijdsgrens geleidelijk opgetrokken.


Als langstlevende of uit de echt gescheiden echtgenoot of als wees kan je onder bepaalde voorwaarden een overlevingspensioen krijgen. Raadpleeg voor meer informatie de brochure over de Overlevingspensioenen van het ambtenarenstelsel. Omdat de topic over het overlevingspensioen afgesloten was moet ik deze vraag opnieuw stellen.


Mijn pensioen bedraagt 1. Het overlevingspensioen is een pensioen waar weduwen of weduwnaars mogelijks recht op hebben na het overlijden van hun (gehuwde) partner. Eens toegekend dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen om het overlevingspensioen te behouden. Berekenen van overlevingspensioen. Wanneer kan ik mijn overlevingspensioen of overgangsuitkering aanvragen? Na het overlijden van je echtgeno(o)t(e) kan je een overlevingspensioen of overgangsuitkering aanvragen.


Hoe sneller je de aanvraag indient, hoe sneller je recht hebt op het overlevingspensioen of de overgangsuitkering. Als weduwe of weduwnaar van een zelfstandige of helper kan je aanspraak maken op een overlevingspensioen. Voorwaarden Leeftijdsvoorwaarde. Vandaag bestaat er - naast het overlevingspensioen - ook een overgangsuitkering.


Overlevingspensioen weduwe

Was de langstlevende partner jonger dan 4 dan kreeg hij of zij een overgangsuitkering. Ik ben jaar ou weduwe en mijn hoofdinkomen is mijn overlevingspensioen aangevuld met een klein rustpensioen van mijn eigen werk in het begin van mijn huwelijk. Ik ontmoette een jaar geleden een fijne man en overweeg nu een nieuw huwelijk. Verlies ik dan mijn weduwepensioen? Overgangsuitkering of overlevingspensioen ? Overlevingspensioen na overlijden van uw echtgenoot (BE) Het eigen rustpensioen waarop gepensioneerden recht hebben, kan in Belgie aangevuld worden met een overlevingspensioen , wanneer de echtgenoot overlijdt.


Praat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. De bestaande regelgeving betreffende het overlevingspensioen is gebaseerd op het traditionele kostwinnersmodel. In dit model was het overlevingspensioen vaak de enige bron van inkomsten voor vrouwen die weduwe geworden waren en alleen kwamen te staan, al dan niet met kinderen ten laste.


Dien je aanvraag in bij de Federale Pensioendienst (FPD). Beleid inzake de bescherming van persoonsgegevens. Door op OK te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Er blijven wel toch nog enkele andere situaties, zoals het overlijden van de partner.


Wat gebeurt er in zulk geval? Heb ik dan recht op een pensioen? Dat is een belangrijk verschil met wie een overlevingspensioen ontvangt. De langstlevende partner kan inderdaad aanspraak maken op een overlevingspensioen of een overgangsuitkering. De beroepsinkomsten mogen een bepaald plafond niet overschrijden.


Hoeveel dat is, hangt af van de activiteit en kinderlast. Een weduwe of weduwnaar die meer verdient dan de grenzen ziet haar of zijn overlevingspensioen proportioneel verminderd worden. Maar hoe zit het nu indien de persoon reeds gepensioneerd is? Hier bestaan twee mogelijkheden.


Elk zijn pensioen In het eerste geval. Dit tijdelijke overlevingspensioen kan na twaalf maanden, zij het wel tegen een verlaagd bedrag, verder worden uitbetaald tot uw 45e (het zogenaamde voortgezette overlevingspensioen ). Als u hertrouwt, wordt het overlevingspensioen opgeschort. Als u overlijdt, heeft uw weduwe of weduwnaar onder bepaalde voorwaarden recht op een overlevingspensioen.


Dit overlevingspensioen zal worden berekend op basis van de loopbaan van de overleden echtgenoot. Probleem is dat het overlevingspensioen te veel als een inactiviteitsval werkt, en dan vooral voor vrouwen. Volgens minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) blijkt uit onderzoek dat meer dan zeven op de tien vrouwen minder gaan werken of gewoonweg stoppen met werken nadat ze een overlevingspensioen ontvangen.


Een overlevingspensioen ontvangt u als u weduwe of weduwnaar bent. Dan hebt u recht op het pensioen van uw overleden echtgenoot of echtgenote. Dat er een overlevingspensioen bestaat voor wie alleen valt, weten we allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts