maandag 13 februari 2017

Ocmw alleenstaande moeder

Ben je een alleenstaande ouder? Of dat nu bewust is of een gevolg van een (echt)scheiding of na een overlijden, hier vind je informatie over hulp en ondersteuning, wetgeving en organisaties voor alleenstaande ouders. Toen mijn man en ik scheidden, ging ik aan de slag met een onregelmatig interimcontract. In de maanden dat ik minder dan het bedrag van het leefloon verdiende, paste het OCMW het verschil bij. Zo kon ik toch op eigen benen staan.


Voor de voorwaarden kan je best kijken op de bovenstaande websites. MIRIAM ontstond uit de vaststelling dat alleenstaande moeders die bij het OCMW aankloppen, een zeer kwetsbare groep vormen. In het kader van armoedebestrijding beoogt dit project een betere begeleiding te ontwikkelen voor alleenstaande moeders met een leefloon. Armoede treft in België nog steeds meer vrouwen dan mannen.


Het maximuminkomen van het gezin mag niet hoger zijn dan 45. U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon, kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon.


De cliënte is een alleenstaande moeder van jaar met twee kinderen. Zes jaar geleden is zij uit het echt gescheiden, sindsdien woonde zij samen met haar vriend. Haar vriend was ziek en ontving een ziektevergoeding maar hij overleed verleden maand. Let op: bent u alleenstaande ouder? In alle andere situaties bent u alleenstaand-woningdeler.


Als alleenstaande moeder staat ze met haar twee kleine kinderen ingeschreven op een woning. In werkelijkheid woont ook haar vriend in de woning. De vriend staat echter ingeschreven buiten de hoofdverblijfplaats omdat anders de sociale uitkering van de moeder aanzienlijk zou dalen. Maar zijn deel van de schuld aan de bank zal daarmee niet afbetaald zijn. De bank zal bij Sarah, alleenstaande moeder van vier, aankloppen om het openstaande saldo opeisen.


Ocmw alleenstaande moeder

Mireille, sociaal werker bij het OCMW , ziet ook voor haar een collectieve schuldenregeling als enige uitweg. De situatie van een alleenstaande moeder die verschillende jonge of gehandicapte kinderen heeft, kan een reden zijn som vrijgesteld te worden van deze voorwaarde. Aangezien de werkbereidheid in het kader van het equivalent leefloon facultatief is, kan zij niet uit zichzelf geldig zijn.


Het OCMW moet een formele beslissing nemen, die bepaalt dat. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Welkom alleenstaande ouder. Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen. Je vindt hier heel wat nuttige informatie die het dagelijkse leven makkelijker maakt.


Speciaal voor Alleenstaande Mamas. Indien de bijstandsaanvrager samenwoont met zijn zus en moeder , kan het OCMW rekening houden met de inkomsten van de moeder maar niet met die van de zus. Welk OCMW is territoriaal bevoegd? Zeker als alleenstaande moeder loont het om dit aan te vragen. Je vraagt dit op dezelfde manier aan als de overige toeslagen, op de website van de belastingdienst.


Een uitkering voor een alleenstaande moeder ligt rond de €9229. Bijstand berekenen gaat aan de hand van een aantal factoren zoals uw leeftij eigen kapitaal en eventuele subsidies en premies. Hoe bijstand berekenen?


Ocmw alleenstaande moeder

Wat is de hoogte bijstandsuitkering? Alleenstaande moeders willen ook graag aan de slag maar daarvoor moeten ze op zoek naar een aangepaste kinderopvang, een belangrijke randvoor-waarde voor activering. Ieder moeder moet zien te dealen met haar eigen uitdagingen en onzekerheden. Ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen en dan komen die facturen dubbel zo hard aan. Ik moet elke maand vechten om rond te komen en hopen dat er niks kapot gaat of er niet nog een grote afrekening in de bus valt.


Ik heb met andere woorden geen enkele financiële reserve. De prijzen worden duurder, maar mijn inkomen groeit helaas niet. Er is geen vader in beel en helaas (overleden) ook geen familie.


Slechts van de kinderen van alleenstaande moeders heeft een werkende moeder , heeft een moeder die een werkloosheidsuitkering ontvangt en woont bij een ouder die geen inkomen heeft uit arbeid of uit de werkloosheidsverzekering. Die laatsten doen bijvoorbeeld een beroep op een leefloon. Klik bij ‘Toeslag voor een alleenstaande ouder die een kind verzorgt’ op ‘Aanvragen’. Inloggen Mijn DUO Inloggen Mijn DUO.


Nog geen studiefinanciering? Hebt u nog geen studiefinanciering? Vraag dan eerst studiefinanciering aan. Daarna kunt u in Mijn DUO de toeslag regelen. Indien u uw kinderen ten laste heeft, heeft u recht op een belastingvoordeel in de vorm van een verhoging van de belastingvrije som.


In principe kan dat voordeel enkel worden toegekend aan de ouder bij wie de kinderen hun fiscale woonplaats hebben. OCMW om een leefloon van alleenstaande , dan wel van samenwonende toe te kennen. Dit komt door dat ik nog tot maand had gewerkt en dan besloten had om verder te studeren voor een betere toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts