maandag 13 februari 2017

Depressie gaat altijd over

Ga je uit van ziek zijn, dan denk je bij herstel aan beter worden, aan genezen. Je bent dan vooral gericht op het verdwijnen van nare symptomen. Maar h erstel na een depressie betekent ook het te boven komen van de depressie , terwijl de klachten nog niet altijd weg zijn. Herstel gaat van de mens uit, en niet van de stoornis.


Altijd vrolijk, maar gepest worden op de basisschool en een moeilijke thuissituatie zorgden ervoor dat op de middelbare school sombere gevoelens de overhand kregen. Natuurlijk, omdat je er zwaar onder lijdt, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar die depressie gaat altijd ergens over , die komt niet zomaar uit de lucht vallen. Meestal is die het gevolg van het veronachtzamen van dingen die echt aandacht nodig hebben, waar je echt over moet praten, waarover je op wat voor manier dan ook moet communiceren. Depressie special deel 3: Wat gebeurt er zonder behandeling?


De meeste mensen met een depressie zullen uiteindelijk ook zonder behandeling iets beter worden. In sommige gevallen gaat een depressie vanzelf over , PsyQ biedt verschillende behandelingen tegen depressie aan, zodat er altijd wel een behandeling past bij jouw De kenmerken van een depressie - Wanneer ben je depressief? De woorden “ depressie ” en “depressief” zijn inmiddels in ons taalgebruik ingeburgerd. Maar er bestaan nog altijd veel misverstanden over wat een depressie precies is.


Depressie gaat altijd over

Hoe herkent u een depressie ? Wat zijn de meest voorkomende symptomen? Welke klachten ervaren mensen? Hoe vaak komt een depressie voor? Hoe komt het dat iemand een. Wij praten er niet zoveel over.


Want zeg nu zelf: het is toch veel makkelijker om te zeggen dat het goed met je gaat , dan te benadrukken dat jij eigenlijk niet zo goed in je vel zit? Mijn depressie is altijd een taboe geweest. Iets waar ik niet over praatte, waar ik mij enorm voor schaamde. Vaak zal een tijdelijke werkonderbreking aangewezen zijn. Maar bij meer ernstige vormen van depressie , heb je doorgaans hulp van buitenaf nodig.


Bij een ernstige depressie lukt het je niet meer om je dagelijkse leven aan te houden. Niet enkel je werk of studies, maar heel je leven leidt eronder. Een ernstige depressie gaat niet vanzelf over ! Uiteindelijk gaat een depressie bijna altijd over.


Wie zich op tijd bewust wordt van depressieve gevoelens of stemmingsvermindering kan gelukkig vroeg hulp zoeken. Een goede reden om snel na vaststelling van een depressie te starten met behandeling is het behoud van werk, inkomen en uw sociale omgeving. Om vast te stellen of het gaat om een depressie , is het verstandig om naar de huisarts te gaan.


Deze kan ervoor zorgen dat je terecht kunt bij een psycholoog om jouw klachten duidelijk in kaart te brengen en deze te behandelen. Het hebben van een depressie is niet leeftijdsgebonden. Als je hen vraagt hoe het met hen gaat , zullen ze niet zeggen dat het gewoon goed gaat , maar in plaats daarvan gaat het “geweldig” of “fantastisch. Zoals we hebben opgemerkt, is dit een onbewuste vorm van compensatie.


Maar je kunt het niet nu afdwingen. Het gaat over , zonder meer. Stapje voor stapje proberen, met soms een terugval. Laat die angst los dat het nooit meer goed komt, maar probeer per dag (misschien zelfs per dagdeel of uur) te kijken wat je kunt en wil doen.


Eén op de vier mensen in Nederland is op enig moment depressief. De aandoening kan terugkomen of lang duren, maar gaat bijna altijd over. De ontwikkeling van een depressie is niet altijd even duidelijk.


Het is niet verwonderlijk dat je er als partner een tijdje overheen kan kijken. Maar als het duidelijk wordt dan je kan zeker een belangrijke steun zijn voor je partner. Je zal echter ook voor jezelf moeten zorgen.


Depressie gaat altijd over

Niemand is erbij gebaat als jij er mee onderdoor gaat. Als een depressie niet behandeld wordt loop je het risico om een ernstige depressie te krijgen. Neen, een depressie gaat niet vanzelf over ! Met professionele hulp geraak je er sneller uit. Iedereen heeft wel eens ‘een dipje’ of een moment van moedeloosheid. Een goede huilbui is vaak voldoende om je zwarte gedachten terug te dringen.


Maar soms lukt dit niet en blijf je de toekomst somber inzien. Denk aan postnatale depressies, manische depressies, chronische depressie , bipolaire stoornissen, winterdepressies, depressies met psychotische kenmerken. U kunt minder aan en bent misschien sneller geïrriteerd of boos. Een depressie kan het moeilijker maken om voor kinderen te zorgen.


Of u trekt zich terug en blijft het liefst in bed. Als u kinderen heeft, is het goed om met uw huisarts te praten over hoe het gaat in uw gezin en te kijken naar oplossingen voor problemen. Ben altijd erg bang voor de bijwerkingen, ben van mezelf al geen slanke den maar wil niet ook nog s dikker worden door de meds dat hoor ik erg vaak.


Zit nu drieenhalf jaar in behandeling bij psyQ en ik leer wel veel maar die depressie gaat niet weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts