woensdag 16 maart 2016

Ontstaan van steden

Ontstaan van steden

In de Middeleeuwen waren er weinig steden. Er kwamen steeds meer steden bij. Nederland viel in deze tweede deel van de Middeleeuwen onder de heerschappij van het Heilige Roomse Rijk. Zij moesten ieder jaar een groot gedeelte van hun oogst afstaan in ruil voor bescherming en onderhoud van hun bewateringssysteem.


Het graan werd verdeeld over de bewoners van de stad. Factoren die het ontstaan van een stad kunnen verklaren: 1. Ligging Om aan landbouw te kunnen doen is het belangrijk dat de stad genoeg voorzien kan worden van. Waarschijnlijk rondom forten.


De forten waren ter bescherming van mensen die rondom het fort dingen verbouwden. Zo konden ze andere beroepen gaan uitoefenen. Hoewel er enkele duizenden jaren voor Christus al vormen van steden bestonden zijn steden zoals we die nu kennen in onze streken pas ontstaan vanaf de middeleeuwen.


Een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van steden is dat boeren meer produceerden dan ze zelf nodig hadden en dat aan de markt wilden brengen. Tegenwoordig woont bijna de helft van de wereldbevolking in een stad. De eerste steden zijn dan ook al duizenden jaren geleden ontstaan. Mesopothamië ligt dan ook tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris. De opkomst van de steden werd relatief snel gevolgd door het ontstaan van de eerste staten.


Gent krijgt de privillege om binnen straal van km van de stad textielproducten te vervaardigen. In de jaren daarna ontstaan er strafexpedities naar het platteland waarbij weefgetouwen in beslag worden genomen. In Vlaanderen gingen daarna de dorpen zich specialiseren in het weven van linnen stoffen, voornamelijk bestemd voor de lokale markt. Niks werd verspild van een dier of een plant.


Van botten en geweien werden knopen en naalden gemaakt. Van plantenresten kleding, manden of touw. Om hun kennis over te dragen beschilderden de jagers en verzamelaars grotten.


Vooral na de 11e eeuw konden steden opnieuw groeien en er konden nieuwe steden ontstaan. Het was rustiger geworden in Europa. Vooral het einde van de plunderingen van de Vikingen zorgden ervoor dat handel beter mogelijk werd. Nieuwe steden ontstonden op verschillende manieren, bijvoorbeeld dat ze bij het water of bij. Hier ontstonden de eerste steden met prachtige tempels en paleizen.


Ontstaan van steden

Hier werd voor het eerst een schrift ontwikkel waarmee priesters en ambtenaren het bestuur van hun stad konden organiseren. In deze opdracht staat het ontstaan van de eerste steden centraal. Deze lagen bijna allemaal aan grote rivieren. In de loop van de 13e en 14e eeuw trok de economie aan. De hertogen of landsheren deden er vaak alles aan om de groei van de steden te stimuleren.


Hoe groter en rijker de sta hoe meer inkomsten voor de hertogelijke schatkist. Daarnaast deden sterke steden aan de rand van het hertogdom dienst als verdediging tegen. Het is een redelijk nauwkeurige kaart voor die tijd.


Van Deventer heeft persoonlijk de opdracht van de Keizer gehad om de steden van het Keizerrijk op te meten en er kaarten van te maken. Een Prezi te gebruiken bij de lesmethode Wijzer door de Tij groep hoofdstuk les 2. De les gaat over het ontstaan van middeleewse steden. De structuur van de sta de rol van de markt en het begrip stadrechten worden uitgelegd. De geschiedenis van Nederland begint eigenlijk met de geschiedenis van het ontstaan van Nederland. Want tot de 19e eeuw was Nederland een deltagebie verdeeld in verschillende gewesten met veelal een eigen bestuur.


Ze ontstonden op knooppunten van land- en waterwegen, of in de buurt van grafelijke centra, zoals Leiden en Delft. Omdat in de late middeleeuwen de mogelijkheden van bestaan op het platteland afnamen, trokken veel plattelanders naar de stad. Blues werd gespeeld in kroegen en werd steeds populairder in de steden. Zo werden mensen als Muddy Waters wereldwijde sterren. Dit is dus het begin van de blues, er zijn niet veel liedjes te horen die echt stammen uit de tijd van de slavernij, omdat er toen nog niet makkelijk en snel geluid opgenomen kon worden.


Daarvoor was al een lange traditie ontstaan om zodra het mogelijk was de elf steden van Friesland op de schaats op één dag te bezoeken. De Prehistorie is de oudste tijd in onze geschiedenis. De mensen van toen gingen jagen of verzamelden eetbare vruchten en planten. Ze waren jager-verzamelaars.


De mensen in de Prehistorie worden ook wel nomaden genoemd omdat wanneer het voedsel in een bepaald gebied op raakte, ze verhuisden naar een nieuw vruchtbaar gebied. De schutterijen zijn ontstaan in de Middeleeuwen, tussen de elfde en veertiende eeuw, vermoedelijk voor het eerst in Vlaanderen en Brabant. Ontstaan van de schutterij.


De schutterijen kwamen voort uit al langer bestaande gilden en hun opkomst hing samen met het ontstaan van de steden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts