donderdag 30 juli 2020

Waarom gaan mensen naar lourdes

Hier gaan mensen naartoe om Maria te eren, haar voorspraak in te roepen en om via haar dichter bij Jezus te komen. Waarom gaan ze, wat zoeken zij daar? Of misschien liggen deze twee wel dichter bij elkaar dan wij soms geneigd zijn te denken. Genezing of gemeenschap? Op deze avond geeft Fred Kok een inleiding over het waarom , wat mensen beweegt en krijgen we een aantal ervaringsverhalen te horen.


Mensen die één of meerdere malen naar Lourdes zijn afgereisd. Vrijdag januari, Zincafélezing over Lourdes. Fred Kok vertelt over het ontstaan, over Bernadette over wat er te zien en te doen is, over de strikte scheiding tussen het heiligdom en toerisme, maar vooral wat je zelf beleeft en waarom dat zo is. Op de plaats waar Maria verschenen is, is een bron. Er gaan nu nog steeds heel veel mensen naar Lourdes , om te bidden en steun bij elkaar te vinden.


Sommige mensen hopen dat ze door het geneeskrachtige water van de bron kunnen genezen. Alle godsdiensten Niet alleen de christenen gaan op bedevaart. De film is opgenomen tijdens de bedevaart van het. Miljoenen mensen gaan op bedevaart naar Lourdes , Santiago de Compostella, Mekka, Karbala en de Ganges.


Een plaats wordt een bedevaartsoord vanwege het belang binnen een religie. In het katholieke geloof is officiële erkenning voor het Vaticaan belangrijk. Ondanks secularisatie in het westen, zijn bedevaarten nog steeds erg populair. Door te bidden mogen mensen ervaren dat zij gedragen worden en tegelijkertijd ook anderen dragen. Dragen en gedragen worden, letterlijk en figuurlijk, dat is een ervaring van velen die naar Lourdes gaan.


Veel pelgrims vertellen hoe de last die zij thuis moeten dragen, in Lourdes verlicht wordt. De Zuid-Franse sta gelegen aan de voet van de Pyreneeën, ontvangt jaarlijks meer dan een half miljoen (geregistreerde) pelgrims. Arlette reist naar Lourdes omdat haar dochter aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijdt.


Bidden, zingen, praten over alles wat in het leven tegenzit. Pelgrimstrein naar Lourdes is een bijzondere. En waarom zouden we niet eens op bedevaart gaan ? Onlangs hoorden we in het nieuws dat heel wat mensen hun zomerreis al geboekt hadden.


De Belgen smakken naar zon, rust en avontuur. Als het ietsje meer mag zijn dan alleen rust, dan kunnen we je van harte een bedevaart aanraden: voesdel voor lichaam én geest. Bedevaarten zijn echter van alle tijden, want ook tegenwoordig hebben mensen behoefte aan bezinning en zoeken ze naar diepere waarden in het leven. Radio Gaga’ gaat op zoek naar de katholieke Vlaming in Lourdes en Humo reist mee.


Waarom gaan mensen naar lourdes

Het gevoel dat ik nadien heb, kan ik alleen maar omschrijven als puur geluk. Het bekende lied Waar men gaat langs Vlaamse wegen, oude hoeve, huis of tronk, komt men U, Maria, tegen, klopt. Mensen hebben nood aan verdieping, ze zoeken naar iets innerlijk.


Mensen gaan naar Lourdes voor de figuur van Bernadette, ze blijft een voorbeeld voor ons. Het ontmoeten van nieuwe mensen kan daarom een logische reden zijn waarom jij wilt gaan backpacken. A, om je horizon onder de mensen te verbreden en B, om nieuwe mensen écht goed te leren kennen in een relatief kort tijdsbestek. Om meer over een land te weten te komen. De laatste pelgrimstrein is vandaag vertrokken naar de spirituele plek.


Waarom gaan mensen naar lourdes

De TGV biedt u aan boord een uitstekende service om van uw reis een aangename ervaring te maken. Eén van de vijf basiszuilen van de islam is, om tenminste eenmaal in het leven de bedevaart (hadj) te volbrengen. De hadj is de bedevaart die bestaat uit het bezoeken van een aantal heilige plaatsen zoals de Kaaba, de vlakten van de Arafat etc. Ze is ervaringsdeskundige, veteraan in bedevaarten en liefhebber om de weg van en met mensen te gaan en wordt telkens weer geraakt in haar hart als ze naar Lourdes op bedevaart gaat.


In Lourdes wordt verbleven in het gekende Hotel Roissy in volpension, op wandelafstand van het heiligdom. En de begeleiding van de hele reis gebeurt door onze eigen mensen. Zij maken er opnieuw een gezonde mix van gebed en bezinning, ontmoeting en ontspanning, uitstappen en gezellig samen op weg gaan van. Ook dit jaar heeft u de kans om gezamenlijk met andere parochianen van RK parochie H. Sindsdien gaan jaarlijks mensen uit vele landen van de wereld op bedevaart naar Lourdes.


Vele duizenden pelgrims gaan naar Lourdes omdat zij geloven dat Maria daar verschenen is in een nis van de rots van Massabielle. Daardoor is Lourdes één van die plekken geworden, waar ‘de hemel de aarde raakt’. Zoveel mensen roepen uit dat ze echt wel vaker naar het theater zouden willen gaan , maar op de één of andere manier ‘komt het er niet van.


Ook volgens onderzoek is dat de meest genoemde reden waarom mensen niet naar het theater gaan. Met de film willen de makers in beeld brengen waarom mensen op bedevaart naar Lourdes gaan. De film bestaat vooral uit portretten van gehandicapte of kwetsbare mensen die thuis en in Lourdes gevolgd worden.


Voor een aantal zorgbehoevende of bejaarde personen is een reis naar Lourdes de enige mogelijke manier om van een korte vakantie te genieten. Vaak blijft het voor de bedevaarders niet bij één enkele reis. Een bedevaart naar Lourdes volgt een min of meer vast stramien.


De meeste voorkomende reden waarom mensen willen emigreren is misschien wel vanwege een buitenlandse partner of voor werk en dit zijn ook nog eens de grootste groepen die na enkele jaren weer terugkeren naar Nederland. ForuWat is het waarom we naar Frankrijk op vakantie gaan ? Zijn het de contacten met de Fransen, de natuur, het rustige leven, of gaan we op zoek naar wat we het hele jaar niet kunnen doen. Er zijn ook nog andere landen waar we dat kunnen vinden. Ik ben gelovig opgevoe maar ben een jaar of acht niet naar een kerk geweest.


Die periode vond ik achteraf bekeken heilzaam. Ik leerde allerlei vooroordelen los te laten en kon daarna op een frisse manier er weer in stappen. Ik snap dus prima waarom je niet zou gaan , maar ook waarom je wel zou gaan.


Ik zeg trouwens liever niet ‘ naar de kerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts