Tips om je baby te leren kruipen. Geef je baby de tijd en ruimte om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen. Ieder kindje volgt zijn eigen pad van ontwikkeling.
Je kan je kleine natuurlijk wel helpen door de volgende tips toe te passen: Een gladde ondergrond. Zorg dat de ondergrond niet te gla maar wel zacht en stevig is. Om te leren kruipen, moet je baby eerst goed op zijn buik kunnen liggen.
Dit gaat bij de meeste baby ’s vrij makkelijk, maar sommige hebben hier wat meer moeite mee. Oefen daarom de buikligging, bijvoorbeeld door een handdoek op te rollen en deze onder je baby ’s oksels te leggen als hij op zijn buik ligt. Blijf wel bij hem in de buurt.
Maar wanneer begint je baby met kruipen en hoe kan je daarbij helpen? Lees hier informatie en aantal handige tips om je baby te leren kruipen. Het kruipen gaat steeds sneller en ook tijdens het spelen zal het kind kruipen. Sommige kinderen slaan het kruipen over en beginnen meteen te lopen.
Kruipen is geen voorwaarde, maar wel een voordeel. Vroeger zei men dat het goed is als je baby leert kruipen voordat hij probeert te lopen, en - omgekeerd - dat het niet goed zou zijn als een kind het kruipen overslaat. Laat je baby niet de hele tijd in een wipstoeltje zitten, maar geef je baby de vrijheid om te bewegen. Forceer ook niets, maar laat je baby zelf het juiste moment kiezen om te gaan kruipen. Zorg voor een zachte en stevige ondergrond.
Kruipt de ene baby al met maanden, de andere baby begint hier pas met maanden mee. Ze houden hun buikje op de grond en gebruiken de armpjes om door de kamer (of box) te schuiven. Een onderverdeling is gemaakt in de voorstadia van het kruipen tot ongeveer maanden en de kruipontwikkeling vanaf maanden. Dit is een manier om een baby te leren kruipen. Je kan hem helpen door een speeltje voor zijn gezicht te houden, net buiten zijn bereik.
Je kunt je baby ook helpen met leren kruipen. Als je baby op het buikje ligt, kun je speelgoed net iets verder weg leggen dan waar je baby bij kan. Hierdoor zal je baby getriggerd worden om zich voort te bewegen om het speelgoedje te pakken.
Bernard Netelenbos uit het handboek ‘Motorische ontwikkeling bij kinderen’. Onderstaand schema is gebaseerd op een bewerking van J. Maar wist je dat er nog een fase voor kruipen zit? Wanneer Gaat Een Baby Zitten?
Je mini-me ontdekt dan dat hij zijn lichaam kan inzetten om vooruit te komen. Eerst schuift hij wat heen en weer op zijn buik. Later wordt het meer gecoördineerd. Vervolgens lukt het hem om rondjes om zijn as te draaien: het pivoteren.
De kruipfase gaat vooraf aan de loopfase. Door te kruipen leert je baby armen en benen gebruiken en zijn bewegingen coördineren. Eens je kind flink kruipt, zal hij dit misschien zelfs op handen en voeten gaan doen. Stilaan zal hij zich vanuit kruiphouding verder oprichten. Sommige baby ’s starten vroeger, andere later: begint te kruipen op de leeftijd van maanden.
Je baby trekt zich dan op aan een tafel of. Een heel klein percentage slaat het kruipen over. Zij gaan van omrollen of op het zitvlak schuiven, direct over op lopen. Ook zij ontwikkelen een manier om zich te verplaatsen. Het antwoord op deze vraag is dus dat iedere baby dit op zijn of haar eigen tempo doet.
Vaak begint de baby met een maand of zes en zal de baby met zeven tot tien maanden goed kunnen kruipen. Is de baby wat later, dan is dit vaak geen probleem. Uit de verschillende soorten huiltjes van je baby kun je afleiden wat hij nodig heeft. Als je baby begint te huilen en een geluid maakt dat klinkt als ‘neh’ of ‘nah’, weet je bijvoorbeeld dat het etenstijd is.
Als je je baby regelmatig even op zijn buik legt, ontdekt hij waarschijnlijk het kruipen vanzelf. Het is prettig wanneer hij de ruimte heeft om zich voort te bewegen. Ziet hij spannende dingen waar hij nog niet bij kan, dan wordt hij gestimuleerd om erheen te kruipen.
Gaat je kind op handen en voeten staan, dan is dat ook een mooie oefening. Mobiel worden is een spannende ervaring waarbij veel ouders kijken en wachten. Al vanaf de eerste keer dat je baby omrolde, heb je zitten wachten op de volgende mijlpaal op het gebied van motoriek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.