vrijdag 29 mei 2020

Wat je zegt ben je zelf

Wat je zegt ben je zelf

Het is die collega die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Wat je kunt leren van je ergernissen. Die altijd alle aandacht naar zich toetrekt, waardoor anderen tijdens vergaderingen nauwelijks aan bod komen. Die nooit zal nalaten haar successen te benoemen, waar jij je wat jouw deel betreft juist altijd bescheiden opstelt.


Dat Ben Je Zelf on Discogs. Je ziet de dingen zoals alleen jij ze ziet. Dé waarheid bestaat dus niet.


Wat voor de één voelt als een afwijzing, is voor de ander een uitnodiging om een tandje bij te zetten. Wat ons raakt in de buitenwereld weerspiegelt de blauwe plekken die vanbinnen zitten. Want de uitspraak wat je zegt, denkt etc ben je zelf heb ik al heel vaak gelezen. Ik dacht jarenlang dat als ik mezelf.


Het projecteren van jouw zwakheden op iemand anders. We projecteren onze eigen onzekerheden en minder mooie kanten vaak op andere mensen. Dit doen we onbewust en vooral bij mensen in onze.


Als ik je vraag wie je bent, zul je me waarschijnlijk je naam noemen. Wat voor werk je doet, wie je partner is, of je kinderen hebt, en wat je hobby is. En wat zegt het dan over jezelf? Als je erg vaak niet zo gunstige meningen hebt over de ander is het wel de moeite waard om te onderzoeken wat dit over jezelf zegt.


Vindt je die ander lui? Ben je eigenlijk jaloers op hoe relaxt diegene in het leven staat? De tekst van dit kinderliedje is momenteel toepasselijk op de gespannen verhoudingen tussen de president van de republiek, en de noordoostelijke gouverneurs die zich op hun tenen getrapt voelen door zijn uitspraak tijdens een informeel gesprek met zijn stafchef, Onyx Lorenzoni.


Vroeger zeiden wij op de lagere school, ” wat je zegt, ben je zelf ”. Als je werd uitgescholden, reageerden wij op deze wijze. Onlangs in een training moest ik daar weer aan denken. In deze training stond het gebruik van waarden in je werk centraal. Hoe kun je werken met de collectieve bedrijfswaarden.


Mensen beweren regelmatig dat als iemand kritiek op iemand anders uit, dat het meer over de kritiekgever zegt dan over de bekritiseerde. Ook beweren mensen daarmee dat wat je in een ander meent te zien, dus voornamelijk iets is wat je van jezelf kent. Ge moogt nie liegen want dan komt er een groot zwart kruis op uw voorhoofd! Vaak gaat dat om iets onaardigs dat iemand anders tegen ze zegt.


Maar het is in meerdere opzichten zó waar. Want wat jij tegen jezelf zegt , dat is ook zo. Ik ben nu eenmaal een enorme chaoot, ik zal je wel mijn hele leven nodig hebben”. Ik ga van het standpunt uit wat je zegt , ben je zelf en deze beschuldigingen bezoedelen eerder de geloofwaardigheid van diegenen die ze geuit hebben.


Wat je zegt ben je zelf

Als je geen scherp antwoord terug ha riep je keihard terug: ‘ wat je zegt , dat ben je zelf ’. Nu, zoveel jaren later, besef ik eigenlijk wat een waarheid er in die woorden zit! Alles wat je zegt en uitspreekt, zegt iets over jezelf, maar ook wat je niet uitspreekt of verzwijgt, zegt iets over jezelf. De woorden die we uitspreken of denken, positief of negatief, hebben meer impact dan je denkt.


Door ze serieus te nemen, en door positief denken en woordgebruik, neem je jezelf serieus. Kinderen die gepest worden krijgen vaak als advies om de pester van repliek te dienen met “ wat je zegt , dat ben jezelf”. Dat helpt een beetje als tegenwicht, maar het zou meer pedagogisch verantwoord uitpakken als de kinderen elkaar zouden toevoegen “ wat je zegt , zegt wat over jezelf”. In plaats van die jaloezie te onderzoeken, richt je dat vervelende gevoel op de ander terwijl hij of zij niets verkeerd doet. Dat komt omdat projectie een vorm van zelfbescherming is.


We vinden namelijk dat de uitspraak ons in een kwaad daglicht stelt. WAT JE ZEGT, BEN JE ZELF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts