vrijdag 21 juli 2017

Alleen op de wereld

Alle kinderen hebben wel wat. De één is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. Verder is hij een hele gewone jongen die een heel gewoon leven leidt samen met Betty Barbarin, de moeder die hem gevonden heeft.


With Julian Ras, Reis Fernando, Bert Luppes, Ricky Koole. Hij woont bij zijn stiefmoeder Barberin in Chavarnon, een plaatsje in Zuid-Frankrijk. Het ademt evenveel menschenkennis als menschenliefde, en zonder dat de schrijver zich tot hoofddoel gesteld heeft de jeugdige lezers te onderwijzen, zullen deze er toch hunne kennis door vermeerderen.


Boards have moderate wear and soiling. Short tear at head of spine. Colored plate opposite title page with crease. De een is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. Het klassieke boek van Hector Malot, verstript door Bart Proost.


Een diepgaand gesprek ? Alleen Op De Wereld : Chavanon. Op zijn elfde verjaardag komt zijn pleegvader Jerome eindelijk thuis. Ik voel me zo verlaten, door haar en iedereen en ben al zolang gestorven, want ben zo ontzettend alleen. Mijn wereld is verloren, mijn leven is te klein ik zoek naar open handen om veilig in te zijn.


Deze schitterende editie werd geïllustreerd door Gouden Penseel-winnares Charlotte Dematons. Bij deze serie hoort een lespakket met tien verschillende opdrachten die aansluiten bij de afleveringen en gemaakt kunnen worden in de klas. De wereld stort ineen voor Rémi als hij hoort dat vrouw Barberin, die hem jarenlang als haar eigen kind.


Het is het begin van een avontuurlijke reis waarin Remi door alle ups en downs zij. Het boek alleen op de wereld gaat over de vondeling Remi die door Jerome Barberin gevonden wordt. Jerome redt Remi omdat hij hoopte dat zijn ouders hem alsnog terug willen waardoor hij er een leuk zakcentje aan over zou houden.


Het leven gaat echter anders, en het boek verteld het verhaal van Remi. Hij begint een nieuw leven, en hij moet veel nieuwe dingen leren. Remi gaat met Vitalis en de dieren mee. Want hoe doe je dat, als je geen huis hebt en niet naar school gaat?


Alleen op de wereld

Remi maakt muziek met Vitalis en woont in de bus. En dan, tijdens een optreden, staat opeens de politie voor hun neus. Deze ontroerende klassieker gaat over de vondeling Rémi. Tot zijn achtste jaar woont hij bij zijn pleegmoeder Barberin, daarna wordt hij verkocht aan Vitalis, de straatmuzikant die van dorp naar dorp trekt.


Jaap Stobbe as Jean met de kraai. Meta de Vries as Mevrouw Milligan. Zowel jong als oud zijn al 2jaar lang. Op een dag gaf de oude vrouw van het stalletje waar ze altijd zat haar een boek. De vrouw had het boek gekregen van de Engelse mensen waar ze vroeger voor werkte als dienstmei die goed voor haar zorgden en haar zelfs Engelse les gaven.


Alleen op de wereld

Remi woont bij de familie Barberin, wat niet zijn echte familie is. Op een dag komt de man die al die tijd weg geweest is thuis en hij verkoopt Remi aan Vitalis. Met hem trekt Remi de wijde wereld in. Ze verdienen geld met toneelspelen en zingen op straat met drie honden en een. Illustraties die bij het boek van alleen op de wereld passen.


Op de website van het Nederlands Film Festival vond ik: ‘Anna en Kjeld zoeken ieder op hun eigen manier naar een invulling van het leven en naar iets wat ze kunnen achterlaten. Inderdaad is het genieten geblazen zodra je dit boek openslaat. Free kindle book and epub digitized and proofread by Project Gutenberg.


Wat ik voordien niet wist is dat het boek nog een hele epiloog heeft waarin Remi bij zijn echte familie terechtkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts