woensdag 9 augustus 2017

Polyamorie en jaloezie

Polyamorie en jaloezie

Leren omgaan met jaloezie is soms een hele klus. In dit artikel lees je zes manieren om te leren omgaan met jouw jaloezie. Bij monogamie en polyamorie. Goed omgaan met jaloezie is één van de belangrijkste uitdagingen bij het hebben van meerdere relaties. Jaloezie is een normale reactie op de gedachte dat jouw meest geliefde persoon geestelijk en fysiek intiem met een ander is.


Je voelt soms heel hevige pijnlijke en onrustige gevoelens. Het thema jaloezie leeft. Want ook bij niet-monogame relaties wordt er heel wat af gesoebat: als jij dit doet, doet het mij pijn.


Lukt het jou om mono-amoreus te zijn en je partner de kwaliteitstijd te geven die hij of zij verdient? Hebben jullie in je relatie moeite met het verdelen van tijd een aandacht? Kom je er samen niet uit?


Neem jezelf en je relatie serieus en ontdek hoe jullie communicatiepatroon verbeterd kan worden. Je partner met een ander, hoe gaat dat. In het gedachtengoed van therapeuten en coaches wordt jaloezie regelmatig gezien als een gevoel dat er vooral niet zou moeten zijn. Nou staat in de huidige, wetenschappelijke literatuur over de emoties inmiddels goed beschreven (Hilarion Petzold) dat gevoelens zich niet laten wegdenken maar gerichte aandacht (zelfs specifiek gedrag) nodig hebben. Deze vorm van jaloezie steekt vaak als eerste de kop op bij een eventuele monogame partner.


Eerlijk gezegd is deze vorm echter niet het grootste probleem tussen polyamoristen onderling. Immers, het delen van liefde en partners is de grondslag van polyamorie. Vaak zit er angst en verdriet onder, en soms ook woede. En zeg nou zelf: het is ook spannend wanneer je geliefde verliefd is op een ander, diens aandacht anders gaat verdelen, de vastigheid verandert. Vanavond spreken we over wat jaloezie voor jou is en wanneer je het tegenkomt.


Dat klinkt logisch, maar wie zou niet óók groen zien van jaloezie als zijn partner seks heeft met een ander? Die seksuele jaloezie is over de jaren afgenomen. Al was mijn vriend bij iemand anders, hij kwam altijd terug bij mij. En ik merkte geen verschil in onze relatie,” vertelt Jensen.


Een nieuw concept in de boekenwereld en een oud klassiek thema in de liefde. De vreemdganger en De gedeelde man parallel lopen in tijd en personages. Robbert, gelukkig getrouwd met Elvie en vader van twee kinderen, wordt verliefd op zijn single collega Denise. Of is polyamorie een vorm van bindingsangst?


Polyamorie en jaloezie

Zij zien jaloezie als een tekortkoming en gaan er vanuit dat liefde niet vermindert door liefde te delen met anderen. Dit vraagt veel vertrouwen in elkaar. Of ontstond er eerst de liefde en dan het leven?


Als we liefde van biologisch perspectief bekijken is het louter reproductief. Natuurlijk zal niet iedereen hier gelukkig van worden. De cursus is zeker voor jou als je daarnaast interesse hebt in persoonlijke groei op het gebied van verbinding, autonomie en emoties. De cursus is in het bijzonder bedoeld voor monogame mensen die de liefde delen met iemand die polyamoreus is, en voor mensen die binnen polyamorie of open relaties worstelen met gevoelens van jaloezie. Meerdere relaties tegelijkertijd zonder jaloezie en scheve gezichten.


Maar zij die denken dat het een gemakkelijke manier is om vreemd te gaan. Ik voel jaloezie , hoe ga ik hier mee om? Monogamie is de norm, maar wat betekent ruimte voor nieuwe relatievormen voor JOU? De man uit South Carolina leeft onder één dak met Sarah en Alyssa. Hun nieuwste vriendin Mary Ashley woont wel nog apart.


Sarah en ik hadden allebei al een open relatie toen we elkaar ontmoetten. We spraken af met enkele meisjes en toen kwam Alyssa op ons pad. Polyamorie is een vorm van relatie om.


Zij zag ons beiden wel zitten en stond ook open voor polyamorie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts