woensdag 6 januari 2016

Aanvraag inkomensvervangende tegemoetkoming

Aanvraag inkomensvervangende tegemoetkoming

Het maximumbedrag voor de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) is in eerste instantie afhankelijk van je gezinscategorie. Of je dan ook recht hebt op dat maximumbedrag, wordt bepaald aan de hand van het inkomen van je huishouden. Het uiteindelijke bedrag kan van persoon tot persoon heel erg verschillen. Een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) is een tegemoetkoming voor personen met een handicap die door hun handicap beperkt zijn in de mogelijkheden om te werken en die daardoor beschikken over een beperkt inkomen.


Aanvraag inkomensvervangende tegemoetkoming

Voor informatie en hulp bij de aanvraag kun je terecht bij de dienst Maatschappelijk Werk van CM. Voor CM-leden kan de dienst de aanvraag indienen. Als je een positieve beslissing van ons krijgt, dan heb je recht op je tegemoetkoming vanaf de eerste dag van de maand die volgt op je aanvraag. Tussen het moment van je aanvraag en onze beslissing kan echter wat tijd verstrijken.


De achterstallen waar je in dat geval recht op hebt, worden samen met de eerste betaling uitbetaald. Inkomensvervangende tegemoetkoming. Beschutte tewerkstelling valt niet onder de algemene arbeidsmarkt. De inkomensvervangende tegemoetkoming Wat?


Er bestaan een aantal uitzonderingen. Als je naast een tegemoetkoming of een erkenning van uw handicap ook een ander product (bijv. parkeerkaart) wil aanvragen, vul dan eerst het formulier voor de tegemoetkoming of erkenning in. Dit formulier bevat dan al alle gegevens die nodig zijn voor uw aanvraag van een ander product. Neem zeker volgende informatie mee, zodat je aanvraag onmiddellijk correct kan worden ingevuld: Naam en voornaam van je huisarts of de arts die je handicap opvolgt.


Je eigen bankrekeningnummer (als je een tegemoetkoming aanvraagt). De contactgegevens van iemand die je eventueel zal helpen bij de aanvraag. Zodra je jaar oud bent, kan je een inkomensvervangende en een integratietegemoetkoming aanvragen.


Aanvraag inkomensvervangende tegemoetkoming

De tweede tegemoetkoming moet de extra kosten opvangen die personen door hun verminderde zelfredzaamheid maken. De aanvraag wordt opgestart in het gemeentehuis, stadhuis of sociaal huis van je woonplaats, door de maatschappelijk werker van het ziekenfonds of door de persoon met een handicap zelf. Hieronder sommen we de belangrijkste toelagen en hoe je ze moet aanvragen voor je op. Per thema kan je doorklikken op Meer info.


Voor zowel de inkomensvervangende tegemoetkoming als de integratietegemoetkoming en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden bestaan er inkomensgrenzen die in aanmerking moeten genomen worden bij de berekening van het recht op tegemoetkoming. Een aanvraag indienen kan bij het Sociaal Huis of jouw mutualiteit. Het team welzijn van het Sociaal Huis kan u helpen bij een eerste aanvraag voor.


BE: Verhoging bepaalde tegemoetkomingen voor personen met handicap. Hoe jouw tegemoetkoming berekend wordt en met welke zaken de FOD Sociale Zekerheid rekening houdt bij die berekening, kan je hier lezen. Je vindt er bovendien de geïndexeerde bedragen terug van de inkomensvervangende tegemoetkoming. De hele procedure van aanvraag tot beslissing mag maximaal maanden duren. Dit is een tegemoetkoming voor personen die thuis wonen, maar die hulp van anderen nodig hebben in het dagelijks leven.


Informeer bij het RIZIV of uw ziekenfonds. Toeslag voor kinderen met een handicap of aandoening met een erkenning van minstens ongeschiktheid of vier punten op de eerste pijler van de medisch sociale schaal. Je moet hiervoor gedomicilieerd zijn in België en er werkelijk verblijven. Je mag de aanvraag ten vroegste maanden vóór het bereiken van de leeftijd van jaar indienen. De aanvraag kan gestart worden vanaf de leeftijd van jaar (recht vanaf jaar).


Indienen van de aanvraag. Uw aanvraag voor de inkomensvervangende tegemoetkoming wordt online ingediend. Nadat u uw aanvraag heeft ingedien brengt Wonen-Vlaanderen u ervan op de hoogte als u deze inschrijving nog in orde moet brengen en bij welke maatschappij u zich kan aanmelden. Als u zich moet inschrijven, dan beschikt u daarvoor over voldoende tijd: negen maanden te rekenen van de datum waarop u de tegemoetkoming heeft aangevraagd.


Als je je aanvraag hebt ingedien zal de FOD Sociale Zekerheid je dossier onderzoeken. Kan je door je handicap niet gaan werken? Of werk je wel, maar verdien je, omwille van jouw handicap, minder dan wanneer je die handicap niet zou hebben? Dan kan je misschien recht hebben op een inkomensvervangende.


Tegemoetkoming voor personen met een handicap. Dit kan zijn in de vorm van een integratietegemoetkoming, een inkomensvervangende tegemoetkoming of een tegemoetkoming hulp aan bejaarden. Dan heb je misschien recht op een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT). Integratietegemoetkoming.


U kunt het zorgbudget NIET combineren met een inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming. Uitzonderingen Woont u in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, dan kunt geen aanvraag voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood indienen in Vlaanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts